Fact Check: Za kampaňou na podporu volieb zo zahraničia NIE je žiadna skrytá iniciatíva

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Za kampaňou na podporu volieb zo zahraničia NIE je žiadna skrytá iniciatíva Nezmanipulované

Existuje skrytá iniciatíva, ktorá sa snaží o manipuláciu výsledkov jesenných volieb hlasmi zo zahraničia? Nie, nie je to pravda: Za kampaňou na podporu volieb zo zahraničia, ktorá sa začala 9. júna, kedy boli predčasné parlamentné voľby vyhlásené, stojí predovšetkým ministerstvo vnútra. K zvýšenému záujemu o možnosť voliť zo zahraničia však pomohli aj iné rezorty, premiér Ľudovít Ódor či neziskové organizácie, ako napríklad iniciatíva Srdcom doma.

Špekulácia o snahe pretlačiť hlasy zo zahraničia sa objavila v príspevku na Facebooku (archivovanom tu), kde bol publikovaný profilom pod menom Petra Demková 13. augusta 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Niekto sa tu snaží, aby nám vládu navolili študenti zo zahraničia a iní, ktorí odišli. Ľudia, ktorí tu nežijú a asi ani nikdy nebudú. Dane tu však platíme my. To my tu žijeme. Trošku choré, nie?

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-09-13 o 16.18.46.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v stredu 13. septembra o 14:11:25 2023 UTC)

Je pravda, že tento rok požiadalo o možnosť voliť zo zahraničia rekordný počet Slovákov a Sloveniek, a to až 73-tisíc. Kampaň však bola transparentná a otvorená. Oficiálni predstavitelia štátu ako premiér Ľudovít Ódor v kampani presviedčali občanov žijúcich v zahraničí, že každý hlas je dôležitý - bez ohľadu na to, či človek aktuálne žije alebo nežije v zahraničí.

V súvislosti s kampaňou sa rozšírili aj ďalšie dezinformácie, napríklad o tom, ako nie je dodržaná anonymita pri voľbe zo zahraničia:

Snímka obrazovky 2023-09-13 o 16.21.23.png(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v stredu 13. septembra o 16:21:23 2023 ECT)

Táto správa bola uverejnená aj na portáli Hlavný denník, ktorý iniciatíva Konspiratori.sk zaradila do zoznamu stránok so sporným obsahom.

Anonymita volieb je zabezpečná dvojitou obálkou. Ministerstvo vnútra zaslalo voličom obálku s menom a adresou, na čo poukazuje príspevok Pavla Podolaya. V obálke však bola vložená ďalšia čisto biela obálka, do ktorej sa podľa pokynov má vložiť hlasovací lístok.

Ministerstvo vnútra prijíma návratné obálky, ktoré však neotvára. Naopak, zatvorené ich odovzdáva volebnej komisii. Tá najprv otvorí len návratné obálky a hlasovacie lístky z obálok na hlasovanie vyberá až po tom, ako ich premieša v urne. Tým sa zabezpečí, že nikto si nebude vedieť spojiť meno na poštovej obálke s hlasovacím lístkom, píše volebný analytik Denníka N Daniel Kerekeš. Upozorňuje však, že tajnosť hlasovania v domácom prostredí si musí zabezpečiť každý volič sám.

Snímka obrazovky 2023-09-13 o 17.03.16.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v stredu 13. septembra o 17:05:13 2023 ECT)

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš